Verhuizen of een dakkapel?

Vaak leidt een gezinsuitbreiding tot een verhuizing of is er een andere oplossing? Je kunt namelijk wel willen verhuizen, maar helaas bestaat de mogelijkheid niet altijd, bijvoorbeeld door het niet verkocht krijgen van de huidige woning. Door de economische crisis zijn de huizenprijzen zeer hard gedaald en in de meeste gevallen zullen de prijzen niet stijgen tot het niveau van voor de crisis. Hierdoor blijven een hoop woningen onder water staan en moeten eventueel met verlies verkocht worden, waardoor een restschuld kan ontstaan.

Toch is het wel mogelijk het gezin uit te breiden zonder te hoeven verhuizen, zo kan worden gedacht aan een dakkapel, die niet alleen voor meer ruimte zorgt, maar ook de woning in waarde doet verhogen. Maar wat kost zoiets? Het antwoord zullen we kort geven in de komende alinea’s.

De hoogte en breedte

Wat een dakkapel gaat kosten hangt helemaal af van de wensen. Hoe breed en hoog moet het bouwwerk worden gemaakt, hoe moet het worden afgewerkt aan de buiten- en binnenkant en van welke andere zaken moet de dakkapel worden voorzien?

Wanneer we uitgaan van een dakkapel van kunststof van 3 meter breed, dan kost deze een kleine 4.000 euro inclusief btw. Een houten of kunststof dakkapel kost per strekkende meter ongeveer 1.300 euro. De polyester uitvoering, ofwel de dakkapel met een kunststof constructie, kunststof buitenafwerking en uiteraard een kunststof kozijn kost gemiddeld genomen 20 procent meer. De meeste dakkapellen hebben een hoogte van 1,5 meter, waar een hoogte van 1,75 meter ook zonder tussenkomst van de gemeente kan worden toegepast. Kies je voor de standaard hoogte, dan begint de vensterbank normaal gesproken op 0,8 of 0,9 meter en bevindt het plafond zich op 2 of 2,1 meter.

De breedte van de dakkapel kan zelf worden bepaald. Op de achtergevel moet aan weerszijden een halve meter worden overgehouden ten opzichte van de buren, tenminste als je de dakkapel zonder vergunning wilt plaatsen. Voor een dakkapel op de voorgevel is altijd een vergunning nodig. In de meeste gemeenten kan de helft van de voorgevel worden bebouwd, dat betekent op een dak van 5 meter breed een dakkapel van 2,5 meter op de voorgevel en van 4 meter op de achtergevel.

De dakkapel aftimmeren

Wordt het een houten of kunststof dakkapel, voor de kosten maakt het niet heel veel uit. Want een dakkapel die met hout is afgewerkt en beschikt over een houten kozijn kost niet gek veel meer of minder dan een kunststof dakkapel. Daarentegen heeft de binnenafwerking wel grote invloed op de kosten. Je kunt kiezen voor een dakkapel die aan de binnenkant helemaal niet is afgewerkt, dat scheelt al snel 500 euro. Maar je kunt ook kiezen voor een dakkapel die dat wel heeft en mooi aansluit op een afgewerkte zolder, dat kost niet 500 euro meer, maar 1.000 tot 1.500 euro.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over die zogenaamde andere zaken, ofwel accessoires als rolluiken, screens, en horren of wat te denken van een airco. Wat deze zaken allemaal kosten kan worden gelezen op www.dakkapel-prijzen-vergelijken.nl, waar ook de beste dakkapel specialisten met elkaar kunnen worden vergeleken.

2 gedachten over “Verhuizen of een dakkapel?

 • 1 november 2016 om 17:15
  Permalink

  Soms is het inderdaad mogelijk om de extra woonruimte die je zoekt in je eigen woning te kunnen inpassen. Een dakkapel is dan een van de handigste en voordeligste manieren om dat te doen. Je zal wel eerst navraag moeten doen of het ook mogelijk is om zo’n dakkapel vergunningsvrij te kunnen plaatsen.

  Beantwoorden
  • 12 december 2016 om 12:13
   Permalink

   Hoi Jeroen, je hebt helemaal gelijk altijd eerst even navragen! Een bezoekje aan de gemeente is zo gedaan en dan ben je zeker van je zaak. Maar laat dit je vooral niet weerhouden van het creëren extra ruimte/licht in je woning. Freekje

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *