Verhuizen na scheiding
Na een crisis stijgt het aantal scheidingen. Gedurende een economische neergang halen mensen de broekriem aan en worden scheidingen uitgesteld. Een scheiding is immers duur. Nu we uit de crisis zijn neemt het aantal scheidingen toe. Die toename is overigens al ruim 7 jaar zichtbaar. En na een scheiding volgt dan minimaal één verhuizing, maar vaak twee.
Koppels gooien steeds vaker de handdoek in de ring. Die trend werd al in 2010 ingezet en gaat voorlopig nog even door. Aan het begin van dit jaar telde Nederland ruim 1,3 miljoen gescheiden echtelieden. Dit komt neer op 9,5 procent. In 2010 waren dit er nog 1,1 miljoen ofwel 8,7 procent.
Vermoedelijk speelt de opgeleefde economie hierbij een rol. Scheiden is een dure aangelegenheid; nu hebben koppels tenminste geld om uit elkaar te gaan.
Steden
Uit de gegevens van LocalFocus blijkt verder dat het scheidingspercentage in de steden hoger ligt dan erbuiten. Heerlen en Zandvoort spannen de kroon met het aandeel gescheiden personen: 14 procent.
Van de tien grootste gemeenten voeren Den Haag, Rotterdam en Almere, allemaal met zo’n 12 procent, de lijst aan. Ook Kerkrade (12,8 procent), Den Helder (12,5 procent) en Lelystad (12,4 procent) scoren hoog boven het landelijk gemiddelde.