“Verhuisbedrijven profiteren niet van groeiende woningmarkt”

De woningmarkt groeit. Huizenprijzen stijgen weer en het CBS ziet het aantal gedwongen verkopen dalen. Toch lijkt de verhuissector niet mee te profiteren van de aantrekkende woningmarkt. Vreemd, want de woningmarkt was normaal altijd de graadmeter voor het aantal verhuizingen.

In het tweede kwartaal van dit jaar rapporteerde het CBS een groei van 19 procent in het aantal verkochte woningen ten opzichte van jaar ervoor. De verhuismarkt zag de omzet met nog niet eens 1 procent groeien. Waarom de markt stagneert is het CBS onduidelijk. Vroeger sprak men van een ‘domino effect’ waarbij de verhuizingen elkaar opvolgden zodra iemand zijn huis verkocht.

Een oorzaak van de kleine groei kan zijn dat zakelijk en particulier op een hoop worden gegooid als het op de cijfers aankomt.  “Misschien dat het minder gaat in de zakelijke markt. Want behalve particulieren worden natuurlijk ook bedrijven verhuisd. Misschien ligt dat aantal flink lager”, probeert Peter Hein van Mulligen van het CBS de cijfers te verklaren. “Of de prijzen van een verhuizing staan enorm onder druk door de concurrentie. Dat verlaagt de totale omzet natuurlijk ook.”

Een meer voor de hand liggende oorzaak is dat mensen steeds vaker zelf verhuizen. Een busje huren en klaar, zo denkt althans een groep. In werkelijk komt er veel meer bij kijken, om nog maar te zwijgen van alle officiële aspecten als verzekeren. Men is meer op de centen gaan letten. Dit is vaker het geval bij een economisch herstel. De crisis hakte erin en mensen zijn bewuster van hun geld geworden. Een verhuizing kan duur zijn en daarom wordt vaker gekozen voor het zelf uitvoeren ervan.

Toch is niet iedere verhuizer negatief gestemd. Het Haagse goedkoopverhuizen.nl (onderdeel van Voerman) groeit. Het bedrijf wijt dit zelf aan de goed geprijsde proposities waarbij al een Erkende Verhuizing geregeld wordt voor 500 euro all-in. Dus inclusief transport, sjouwen en verzekering. “De klant wil van te voren precies weten wat een verhuizing kost. Als we dit duidelijk maken, gaan velen voor uitbesteden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *