Steeds meer mensen verhuizen

In het eerste kwartaal van 2015 zijn er meer mensen verhuisd dan in hetzelfde kwartaal in 2014, zo rapporteert het CBS. Deze conclusie wordt getrokken aan de hand van een omzetcijfers van verhuizers, die staan in het Kwartaalmonitor Transport. De verhuizers rapporteren een 6% hogere omzet in het eerste kwartaal van 2015 ten opzichte van dezelfde periode in 2014. De aantrekkende economie is hier de hoofdreden van.

Meer verhuizers

Het aantal verhuizers lag dit jaar 4% hoger ten opzichte van vorig jaar. Deze opwaartse trend is eind 2013 ingezet, en zet in 2015 dus voort. Het is overigens niet enkel de verbeterende economie die hiervoor zorgt. Ook demografische ontwikkelingen spelen een rol. Zo neemt het aandeel singles al jaren toe en stijgt daarmee ook het aantal eenpersoonshuishoudens. Daarnaast gaan meer jongeren het huis uit, om bijvoorbeeld te gaan studeren,

Huisverkopen in de lift

Hiermee samenhangend zijn het aantal huisverkopen. Sinds de uitbraak van de financiële crisis in 2008, zijn er in een kwartaal nog nooit zoveel huizen verkocht als in het eerste kwartaal van 2015. Het stijgende consumentenvertrouwen, de extreem lage rentestanden en in het algemeen de hierboven reeds genoemde aantrekkende economie zijn hier de reden voor. In de grote steden loopt het dan ook veelal storm wat de (ver)koop van huizen betreft. In Amsterdam, en in mindere mate in Rotterdam en Utrecht, zijn huizen veelal binnen twee weken verkocht, waarbij het geen uitzondering is dat boven de vraagprijs wordt betaald.

Is hier misschien weer sprake van het opblazen van de bubbel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *