Senioren verhuizen liever niet

senioren-verhuizen

Sinds de aanpassing van de wmo in januari 2015 is het steeds moeilijker geworden om financiële hulp te krijgen voor woningaanpassingen. Dit maakt dat ouderen die slecht ter been zijn nodige hulpmiddelen zoals een traplift in de meeste gevallen zelf moeten betalen. In de wmo staat dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de zelfredzaamheid van hun inwoners. Sinds de wetaanpassing krijgen steeds meer ouderen te horen dat zij naar een seniorenwoning moeten verhuizen. Alleen in hele uitzonderlijke gevallen waar financiële en medische factoren een rol spelen kan er in aanmerking worden gekomen voor woningaanpassingen.

Tekort aan seniorenwoningen

Hoewel er een ernstig tekort aan seniorenwoningen is krijgen senioren toch te horen dat zij moeten verhuizen. Er wordt vaak ook geen bemiddelingsrol gespeeld door de gemeente om een passende woning toe te wijzen. Dit maakt het voor senioren nog moeilijker om een passende oplossing te vinden. Uit onderzoek is gebleken dat thuis blijven wonen bijna altijd de voorkeur heeft. Een oplossing als een traplift of een instap bad kan het verschil maken zodat senioren weer zelfredzaam zijn in hun eigen woning.

Woningaanpassingen financieren

Momenteel worden dergelijke woningaanpassingen vaak door ouderen zelf betaalt of krijgen zij hulp van hun kinderen. Er zijn echter genoeg gevallen waar dit geen mogelijkheid is. Zelfs een tweedehands traplift kan al gauw een paar duizend euro kosten. Wanneer de gemeente niet wilt meebetalen wordt dit voor een bepaalde groep senioren onhaalbaar. Er zal daarom een betere oplossing bedacht moeten worden betreft de rol van de gemeente bij de zelfredzaamheid van haar inwoners. Uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO is gebleken dat maar een klein deel van de gemeenten maar budget heeft voor woningaanpassingen. Door in ieder geval budget vrij te maken kunnen gemeenten beter voorzien in waar zij wettelijk toe verplicht zijn volgens de wmo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *